Περιήγηση εκτός Λαυρίου

ΣΟΥΝΙΟ

sounio


Για την ετυμολογία του τοπωνυμίου, που αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο της Λαυρεωτικής, έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις από αρχαιολόγους· σύμφωνα με μία από αυτές, το όνομα Σούνιο προέρχεται από το ρήμα σώζω (διασφαλίζω, φυλάσσω), και αναφερόταν άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή κι άλλοτε μόνο στο ακρωτήριο. Νεότερες εκδοχές για το όνομα υποστηρίζουν την ετυμολόγησή του από το "σούνος", που σημαίνει άργυρος (ή, πιο σωστά, η περιοχή που τα έγκατά της έχουν άργυρο). Το όνομα  "Σουνιεύς" ήταν συνώνυμο του πλούτου κατά τους Αρχαίους χρόνους, καθώς οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής είχαν στην κυριότητά τους την εκμετάλλευση των μεταλλείων. Ακόμη και σήμερα, όμως, η γη είναι πολύ ακριβή, οπότε αυτοί που μπορούν να κατοικήσουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευκατάστατοι.

Το Σούνιο είναι συνδεδεμένο με τη Μυθολογία, καθώς από το ακρωτήριό του έπεσε στη θάλασσα ο Αιγαίας, όταν είδε στο πλοίο του γιου του Θησέα, που ερχόταν από την Κρήτη, μαύρα πανιά στα ιστία, γεγονός που σήμαινε πως ο Θησέας είχε σκοτωθεί από τον Μινώταυρο. Πέφτοντας μάλιστα ο Αιγαίας στη θάλασσα, έδωσε το όνομά του στο Αιγαίο πέλαγος.
Στο ύψωμα αυτό είχαν οικοδομηθεί δύο ναοί, του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Στο ψηλότερο σημείο, ο σωζόμενος ναός του Ποσειδώνα είναι δωρικού ρυθμού, και χτίστηκε στην εποχή του Περικλή, από το 444 έως το 440π.Χ., από λευκό μάρμαρο της περιοχής Αγριλέζας, στη θέση ενός προηγούμενου ναού από πωρόλιθο. Ο προγενέστερος ναός, των αρχών του 5ου π.Χ. αιώνα, καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες, πριν από την ολοκλήρωσή του. Τμήματα αρχιτεκτονικών μελών από το ναό του Ποσειδώνα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου.

sounio
sounio

Στο χαμηλότερο σημείο του λόφου, στα ανατολικά, ήταν ο ναός της Αθηνάς, ιωνικού ρυθμού, ο οποίος είχε οικοδομηθεί πριν από την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου (431π.Χ.περίπου). Ορισμένα κομμάτια του ναού μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να κοσμήσουν άλλους ναούς, όταν ερήμωσε ο ναός κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Στην ευρύτερη περιοχή του Σουνίου, εκτός από τον Ποσειδώνα και την Αθηνά, λατρεύονταν και άλλες θεότητες, όπως η θεά Άρτεμη, προστάτιδα των μεταλλευτών, η Δήμητρα, η Κυβέλη, ο Ερμής, ο ημίθεος Ηρακλής κ.ά. 

ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ


Σ' όλη την ευρύτερη περιοχή του Δρυμού του Σουνίου υπάρχουν επίπεδα, ελικοειδή αρχαία πλυντήρια μεταλλεύματος. Στην κοιλάδα της Σούριζας έχει ανακαλυφθεί το μεγαλύτερο συγκρότημα πλυντηρίων, στο οποίο μάλιστα έχει πραγματοποιηθεί και μερική αποκατάσταση (κάποιες φορές τα πλυντήρια είναι επισκέψιμα). Αντίστοιχα συγκροτήματα έχουν ακόμα εντοπιστεί στις θέσεις Μεγάλα Πεύκα, Αγριλέζα, Μπερτσέκο, Δημολάκι, Συντερίνα.
Αξίζει κάποιος να τα επισκεφθεί, προκειμένου να διαπιστώσει την ευφυΐα, την υψηλή τεχνολογία καθώς και την πρακτικότητα των αρχαίων Αθηναίων, στην προσπάθειά τους να εξορύξουν τα πολύτιμα μέταλλα (ασήμι, μόλυβδο) από αυτήν τη γη. 

plintiria

ΚΑΜΑΡΙΖΑ  – ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

kamariza

Το χωριό που συναντάτε στη διαδρομή από Λαύριο προς Ανάβυσσο, ένας πρώην οικισμός μεταλλωρύχων, περιοχή με πολύ καλό κλίμα και αρκετό πράσινο, βρίσκεται δίπλα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Ορυκτολογικό Μουσείο, πολύ κοντά το Φρέαρ του Σερπιέρι, τις εκκλησίες του Αγίου Νεκταρίου, της Ιερής Καρδιάς του Ιησού (Καθολική),  των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ξεκινώντας την διαδρομή για Σούνιο μέσω του δρυμού του,  θα συναντήσετε το "χάος", ένα γεωλογικό φαινόμενο καθίζησης εδάφους, όπου υπάρχει καταπράσινος χώρος αναψυχής με υπέροχη θέα της πόλης του Λαυρίου. Στη πορεία του δρόμου  μπορείτε να δείτε πολλές εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλων, τόσο από την αρχαιότητα όσο και από τη σύγχρονη εποχή, όπως πηγάδια εξαερισμού (θέλει ιδιαίτερη προσοχή). Επιπλέον, θα περάσετε από την Αγία Τριάδα, τα Αρχαία Πλυντήρια Μεταλλευμάτων και την Αγία Βαρβάρα, λίγο πριν συναντήσετε στον κεντρικό δρόμο του Σουνίου την Αγία Παρασκευή.  

ΘΟΡΙΚΟΣ

Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης. Ακολουθώντας κανείς πορεία από το Λαύριο προς τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ηλεκτρισμού (της ΔΕΗ), θα δει να υψώνεται ο λόφος Βελατούρι, όπου είναι κτισμένο το αρχαίο θέατρο. Ο Θορικός είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής· ήδη στις μυθολογικές πηγές υπάρχουν αναφορές για την περιοχή. Η κατοίκιση του λόφου υπήρξε μακραίωνη και πυκνή. Στην κορυφή σώζονται ερείπια της ακρόπολης, με θαλαμωτούς τάφους και ίχνη εγκατάστασης από τη Νεολιθική, την Πρωτοελλαδική και τη Μεσοελλαδική περίοδο.

mineral_mouseum_lavrio
thotikos_stoa

Το θέατρο, που θεωρείται μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του, οικοδομήθηκε στα τέλη του 6ου π.Χ. στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά του λόφου, και ώς τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα επεκτεινόταν. Γύρω από το θέατρο υπήρχαν σπίτια, εργαστήρια, στοές και νεκροταφείο, που χρονολογούνται από την ίδια περίπου περίοδο. Δίπλα στο θέατρο ο επισκέπτης μπορεί να δει αναστηλωμένο αρχαίο πλυντήριο, καθώς και εισόδους στοών (κλειστές). Στην περιοχή σώζεται μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς του 5ου π.Χ. αιώνα, το οποίο έχει γίνει γνωστό ως "ναός της Δήμητρας και κόρης" από επιγραφή που βρέθηκε.

ΑΡΧ/ΚΟΣ  ΧΩΡΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Σούνιο                                                                              Τηλ. 22920 39363
ΑΡΧ/ΚΟΣ  ΧΩΡΟΣ ΘΟΡΙΚΟΥΘορικόςΤηλ. 22920 23884
ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Αγ.  Κωνστ/νουΆγιος Κωνσταντίνος Τηλ. 22920 22564 & 22347

Χάρτες προσέγγισης αρχαιολογικών περιοχών





Επαφές

Email:
agoramas( @) entypo-lavrio.gr